Home » Nieuwsbrief

September 

Koetsu likes Wilking

Aangezien  alle Koetsu’s een lage compliantie hebben voelen ze zich lekker in een arm met een hoge massa,dus maar een extra stevig pookje van 16 inch gemaakt met een 14 mm carbonbuis en veel messing  onderdelen.

Het Horizontale lager van de arm berust op hetzelfde principe zoals de draaitafels zijn gemaakt,dus er is geen vertikale druk onder in het lager omdat dit wordt opgevangen door ringmagneetjes.

 

Update Juli

Momenteel ben ik bezig met BuizenRob om een driepunts aansturing te ontwikkelen ,deze upgrade wordt eerst geplaatst en daarna kan het loopwerk (Aleph of Lamed)hier overheen  geplaatst .

 

Op de bovenste afbeeldingen is de inmiddels aangepaste versie te zien,op de foto’s hieronder  zijn de armen van het motortrio elk met 2 cm ingekort om de snaar een betere grip te geven op het 25 kg zware plateau.

Je kunt zien dat de motortjes iets onder het plateau verdwijnen.

Mei 2021

Traditionale xl voor Hans

Hans ging toch overstag voor het traditionele platenspelerontwerp zodat de Lamed plaats heeft gemaakt voor voor de Traditionale XL met een 95 mm plateau

Maart2021

Loopwerk met Palissander plint..

Deze maand maar weer eens een loopwerk met houten plint in elkaar geknutseld,.

De sokkel bestaat uit 4 lagen berkenmultiplex van 24 mm en is afgewerkt met palissander fineer.
In het ontwerp zijn veel  messing details opgenomen wat resulteert in een fraai uiterlijk, de aandrijving zijn 2 ac motortjes die recht tegenover elkaar staan ,het 70 mm dikke plateau is weer magneet gedragen .

12 inch.arm..

Op verzoek van Hans wordt zijn 12 inch Wilking arm vervangen door een exemplaar met meer koperen onderdelen,dus maar weer even aan het knutselen geweest,bij dit nieuwe ontwerp heeft het lagerhuis een nieuwe look,de armbuis is onveranderd van aluminiumcarbon

Zijn huidige arm wordt op een Lamed gemonteerd bij Audio-Life

Het lagerhuis heeft een ronde vorm gekregen..

Nieuw loopwerk ontwerp..

De wintermaanden gewerkt aan een model tussen de Lamed en de Aleph,ook het netto gewicht van ca 60 kg exclusief motorhuis zit ertussenin..

Het streven was om zoveel mogelijk koperen onderdelen te integreren in het loopwerk wat vooral het gewicht beïnvloed en omdat koper toch op de een of andere manier het klankmatige resultaat  positief beïnvloed

Het ca 10 cm dikke plateau is samengesteld met een 8 mm dikke koperen plaat en weegt alleen  al 26 kg.

Het motorhuis overigens met dubbele poelieaandrijving weegt ook ca 10 kg,dus een stevige schap of rek is een vereiste.

Poelieongemak..

Sinds kort een speedbox van Pro-Ject aangeschaft enkele 33.3 rpm poelie erop en het probleem van het snaartje omleggen voor de 45rpm opgelost met een simpele druk op de knop..

 

December een houten look..

Deze maand eens van 4 plaatjes berkenmultiplex elk 24 mm dik,een houten sokkel gemaakt en afgewerkt met notenfineer.

Hetzelfde type lager toegepast als in de massaloopwerken met een plateau van 40 mm dik en een Jasmine draaitafelmotor verzonken in de sokkel.

De arm is een Linn low budget net als het Sumiko Pearl element ,

maar het geheel op drie spikes van een kleine 30 kg klinkt toch verrassend goed..

 

Week 50,Experimenteren met koper..

Deze week een geslaagde proef met 2 armen van resp.14 en 16 inch.afgerond ,beide met koperen  onderdelen  in de signaalweg.

Een gewichtstoename van de headshell door het koper(rotspul om te draaien trouwens)resulteerde in een flink contragewicht en ik was bang dat het negatieve consequenties zou hebben voor frictie in het horizontale lager,maar het resultaat was zeer verrassend 

meer detail en een strakker laag In vergelijking met de aluminium variant.

Er is op al de Wilking armen praktisch geen zijdrukcompensatie nodig,de voorziening zit er wel op maar is eigenlijk overbodig.

De 16 inch is naar BuizenRob gegaan in Soesterberg alwaar hij grondig aan een luistertest wordt onderworpen.
Voor een vergelijk heb ik de SME V 9 inch er even naast gezet...

 

 

 

20 November de Lamed voor Wilko..

Vandaag een volledig gepolijste Lamed  bij Wilko  afgeleverd die uitgerust werd met een Dynavector arm en een opgewaardeerd Supex mc element met cactus cantilever..

6 November Ayin en Lamed naar  Audio-Life!

Vandaag ging ik met twee loopwerken in de auto richting Buren waar Caspar en Hans me verwelkomde om ze op te stellen in de analoge luisterruimte alwaar ze een indrukwekkend G.I.P hoornluidspreker systeem van signaal mogen voorzien.

Hans heeft op de Lamed een Audio Note arm gemonteerd met de airtight MC pc1 coda  die zijn signaal laat versterken door een Airtight ATH 3 step up trafo.

 De phono trap is de Audio Note m6 RIAA,en de versterking wordt voor rekening genomen door een Zanden 6000 geïntegreerde buizenversterker,een zeer muzikaal geheel moet ik zeggen vooral icm. de manshoge GIP hoornluidsprekers..

foto’s volgen nog...

23 Oktober De 16 inch! arm voor Rob.

Ook mijn buizenvriend Rob is overstag gegaan voor de zware Wilking arm,

de Dynavector DV 505 heeft plaatsgemaakt voor zijn 16 inch collega...

Rob heeft zijn laagcompliante en 26 gram! zware Dava field coil element eronder gehangen die uitmuntend in bedwang wordt gehouden door de zware arm..

Loopwerk Hans Scholten 10 Oktober

Vandaag een Lamed loopwerk met een ca 5 cm ingekorte voetprint(anders paste hij niet op de schap) inclusief 12 inch tonearm mogen afleveren in de knusse luisterruimte van Hans.

Hij heeft zijn Fuuga laag compliant element aan de headshell geschroefd,een perfect huwelijk onder de zware 12 inch arm..

 

Luistersessie bij DHT Rob 19 September

 

Ik mag terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige middag bij buizenfanaat Rob,waar 2 loopwerken tw. de Ayin en de Lamed werden onderworpen aan een 5 tal kritische luisteraars waaronder Hans Scholten van Audio-Life.

De Loopwerken werden uitgerust met de Dynavector DV 505 arm van Rob met een speciaal in Lithouwen vervaardigd Dava mc element met een aktief verwarmingselement voor de magneten..

Best spannend voor me en ik mag achteraf zeggen dat ze de toets naar mijn grote vreugde hebben doorstaan!

s’avonds keerde ik huiswaarts zonder de Lamed die ik niet meer mee terugkreeg van Rob😉

 

Update 4 September,

Eindelijk met vroegpensioen om me volledig te gaan richten op de platenspelers en toebehoren..voor nu een tijdelijke set-up gemaakt want Zaterdag hoopt Hans Scholten van Audio-Life uit Buren me te vereren  met een kijk en luisterbezoek .

Opgesteld staat de Lamed in witte uitvoering met Jelco 750 12 inch arm met Denon 103 Special MC element,het Ayin loopwerk met Jelco 750  10 inch arm met Sumiko Blue Point high output element en Het referentieloopwerk Aleph met de 14 inch Wilking arm waar het Sumiko Blackbird High output Element aan hangt.

Update Juli/Augustus

Beste allemaal,

Momenteel vakantie en grote onderhoudswerkzaamheden thuis,dus de werkzaamheden aan de platenspelers staan hierdoor op een laag pitje..
In September hoop ik met vroegpensioen te gaan na 40 jaar te hebben gewerkt in de bouw,dus per September alle tijd om me volledig op het analoge medium te storten...

Goede vakantie en een muzikale groet!

Update Juni,

Inmiddels begonnen met de bouw van de wit/koperen Ayin ,de onderdelen zijn gespoten,en de schijven gedraaid...

Wilking armen

Update Februari/Maart,

Momenteel wordt er geëxperimenteerd met een 14 inch.arm ,de armbuis is van 14 mm carbon en de overige onderdelen zijn van brons,messing en aluminium.

De horizontale lagering behoeft nog wat aandacht maar het nu al verkregen resultaat geeft hoge verwachtingen.

Na enkele modificaties speelt de arm naar volle tevredenheid met een Sumiko EVO III Blue Point Special..

De signaaldraden zijn naar onderen gebracht de horizontale lagering is verbeterd,fijnafstelling van het contragewicht aangebracht en het antiskate gewicht aangepast..

Wilking 12 inch.Aluminium tonearm.

De update van Maart/April,

De aluminium 12 inch.versie,met een  Bronzen verticale lagering en een armbuis van 12 mm zilvercarbon is ook gereed en  speelt naar behoren,vooral het laag klinkt erg strak en gedefinieerd icm.de Sumiko..

Update van April/Mei,

De 3de 12 inch.14 mm arm is gereed ,er is een ander type verticale lagering toegepast en fijnafstelling met een 2de contragewicht,de arm is net als de andere armen voorzien van Cardas armbuisbekabeling.

De  arm wordt bij een kameraad die gemiddeld 4 uur per dag draait op een Resh loopwerk gemonteerd en uitvoering getest.

12 inch arm gemonteerd op de Resh voor een duurzaamheidstest..de fijnafstelling voor het contragewicht wordt ook op de andere armen toegepast.